26 de set. 2015

Final d’etapa i inici d’una nova a partir del 27S

Hem assistit com a protagonistes en un canvi social de gran envergadura. Una part molt gran de la societat catalana ha modificat el seu pensament i la seva manera de veure el futur col·lectiu. Un futur que mai més podrà tornar a la situació anterior. Els resultats electorals del 27S ens diran, de forma clara, l’abast social d’aquest canvi.

Mentre a Catalunya es produïa aquest canvi social a Espanya han seguit volent analitzar allò que passava a Catalunya amb els mateixos esquemes de la Catalunya autonòmica; sense adonar-se del canvi que ha experimentat la societat catalana. Amb un grau de miopia insòlita pretenen aturar el canvi social català amb amenaces, pors i intentant empresonar el president Mas. Insòlit! I és insòlit perquè poden espantar a alguns, però, com deia la mateixa Soraya de Santamaria amb gran claredat, la meitat de la població catalana ja és independentista. Ella mateixa ho admetia en la roda de premsa del Consell de ministres del divendres 25 de setembre. I amb la meitat admesa d’una societat que vol deixar de ser espanyola no han de fer res per resoldre el futur de convivència entre Espanya i Catalunya?

Les crides a canviar de paràmetres d’anàlisi de la societat catalana surten pràcticament totes des de Catalunya. Hi ha persones espanyoles que sincerament estimen als catalans, però no com som si no com voldrien que fóssim i aquí és on hi ha el problema i ha portat a la situació on estem.
Acte de final de campanya de Junts pel Sí, 2509-2015

Josep Ramoneda publicava un article a El País el passat 23 de setembre titulat “Próxima estación: referéndum” on exhortava al dirigents espanyols a reflexionar dient-los: “Per què s'ha arribat fins a aquí? Aquesta és la pregunta que els dirigents dels partits i les institucions espanyoles no s'han volgut plantejar. És urgent renovar els instruments d'anàlisi sobre Catalunya. Fa l'efecte que es parteix encara de les velles claus del pujolisme, donant per descomptat que tard o d'hora els sobiranistes baixaran les exigències i passaran per taquilla. A hores d'ara repetir una vegada i una altra apel·lacions al seny català, com si els tòpics més gastats aportessin coneixement, és haver perdut el pols d'una societat en trànsit. S'ha practicat la llei del mínim esforç, negant el problema per dues vies: minimitzant-lo, donant per fet que era una exaltació passatgera i que decauria per si sola; declarant-lo il·legal, com si pel fet de no ser legal ja deixés automàticament d'existir.”
 
La lluita per una Catalunya independent ha vingut per a quedar-se i seguirà fins aconseguir-ho perquè aquesta és la voluntat d’una immensa majoria de catalans. Perquè és una lluita que ha aplegat persones amb sensibilitats molt diferents que tenen un denominador comú: fer de la nació catalana un estat independent.

Volem ser amics dels ciutadans espanyols, però no súbdits. Aquesta és la premissa que mou a la gent.

Quan vaig començar a participar en política, cap a finals dels anys seixanta, ho vaig fer com a militant de Front Nacional de Catalunya. Ho vaig fer defensant la independència de Catalunya i el socialisme. Durant molts anys defensar aquesta opció política era motiu de menyspreu i de ser titllat de sonat i de plantejament quimèric. Però els anys han passat i allò que semblava impossible ara ho tenim a les mans. Ho hem fet nosaltres amb l’ajuda inestimable de la miopia política espanyola.
 
La política a Catalunya ha passat de tertúlia de cafè a ser part de la nostra vida quotidiana. Un canvi que a Espanya encara no s’ha produït.


El 27S és la oportunitat d’obrir la porta del futur per nosaltres mateixos i pels nostres fills i néts. Només votant el 27S i votant a favor de la independència ho pot fer possible.